Waarom is babymassage nou zo zinvol voor zoveel processen?

Allereerst is babymassage gewoonweg leuk om te doen!

De aanrakingen, het contact wat je legt met je kindje heeft een positieve werking op ouder en kind. Het is goed voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van baby’s.

Baby’s verlangen naar geborgenheid en lichamelijke warmte na een veilig en vertrouwd verblijf in de buik, die behoefte aan intimiteit en lichamelijk contact blijft onverminderd bestaan. Tijdens de babymassage communiceren je handen als het ware met de baby en leer je je baby nóg beter begrijpen en versterkt het de onderlinge band en liefde tussen ouder en kind. Het kan helpen als je baby slecht slaapt, als het last heeft van krampjes en ook om te kalmeren als hij onrustig is.

Het masseren zorgt bij de baby voor meer serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd. De hoeveelheid cortisol daalt, het hormoon dat met stress in verband wordt gebracht. Met als resultaat dat de hartslag daalt en de ademhaling rustiger wordt.

Als docente babymassage heb ik de opleiding gevolgd aan de RGDB, babymassage Nederland.

Andere voordelen van babymassage zijn;

Algemene informatie babymassage

Nadat je een cursus babymassage gevolgd hebt, heb je als ouder alle kennis en informatie in huis om thuis verder te gaan met masseren van je baby. Tot ver in de kindertijd kan dit gedaan worden als bijvoorbeeld een ritueel voor het slapen gaan.

Zorg hiervoor altijd dat de omgevingstemperatuur minimaal 23 graden is en dat je op een rustige plek kan masseren, zonder geluiden van een tv, telefoon, etc. Maar ook dat er weinig prikkels zijn van bijvoorbeeld gekleurd speelgoed en huisdieren. Daarbij is het altijd fijn om op dezelfde plek te gaan masseren in huis.

De 3 meest beschikbare plekken om te masseren:

Zorg ervoor dat je zelf ontspannen zit en plaats eventueel kussens onder je benen of achter je rug.

Wees je ervan bewust dat een baby niet altijd stil ligt, ze reageren nog erg reflexmatig en een blije baby kan dit uiten via hun lichaamstaal door te gaan spartelen!

De tijdsduur van de massage hangt af van de spanningsboog van je kindje en kan variëren tussen de 10 en 30 minuten.

Contra-indicaties

Cursus babymassage

Vanaf 6 weken kan je met je kindje een cursus babymassage gaan volgen. Voor die tijd zijn de prikkels nog te groot om goed te kunnen verwerken voor je kindje en het huidje nog te teer.

Bij de cursus is een naslagwerk en gebruik van amandel- of jojoba olie inbegrepen.

De cursus bestaat uit 3 of 4 lessen waarin de ouder leert het kindje een complete massage te geven. De cursus kan zowel individueel bij je thuis gegeven (3 lessen) worden als in een groep les met andere ouders en hun kindje (4 lessen) op locatie.

De lessen duren gemiddeld 1 à 1,5 uur.

In verband met het onregelmatige karakter van mijn werk als kraamverzorgende, is het organiseren van groepslessen op (vaste) locatie niet haalbaar. Ik geef nu dan ook alleen les bij jou of bij mij aan huis. Neem gerust contact met mij op bij eventuele verdere vragen. 

Wanneer je je bij mij aangemeld hebt voor kraamzorg, krijg je een cadeaubon van Babyspa Zenn in Goes t.w.v. een Float Only sessie. Hier kan je naast het floaten ook babymassage boeken en er zo kennis mee maken.